Sport

84141067_1195460913984509_65632325325343

Ons Onderwijs

Bewegingsopvoeding in de kleuterschool

Een kleuter moet bewegen en liefst zoveel mogelijk! Daarom krijgen al onze kleuters aanvullend op alle bewegingsmomenten in de klas nog tweemaal per week bewegingsopvoeding in een speciaal voor hen ingerichte turnzaal. Hier werken we aan hun groot-en kleinmotorische vaardigheden en dagen hen op tal van manieren uit om zichzelf en de omgeving te ontdekken. De kleuters dragen liefst makkelijk zittende kledij en sportief schoeisel.

 

Bovenop dit alles bieden we nog extra bewegingsmomenten aan:  voor  onze 1ste kleuterklassen organiseren we een speelse  “Hopsakee dag”, de 2de kleuterklassen nemen  jaarlijks  deel aan het bewegingslandschap “Rollebolle” van de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS). Onze 3de kleuterklassers gaan maandelijks naar het zwembad Groenenhoek waar ze op een speelse manier watergewenning krijgen. Dit ter voorbereiding van het zwemmen in de lagere school.

Tijdens al deze projecten wordt het accent gelegd op het spelend bewegen. Veel beleven en weinig stilstaan is hier telkens het doel!

 

Tot slot is er onze jaarlijkse kleutersportdag waarbij de kleuters op sportieve wijze verschillende activiteiten zoals bewegingsspelen, balspelen, dans, klim-en springvaardigheden, fietsvaardigheden,… ontdekken en ervaren.

 

Bewegingsopvoeding in de lagere school

Onze leerlingen krijgen 2 maal per week gevarieerde bewegingslessen in een goed uitgeruste turnzaal en een ruime, multifunctionele sporthal. Omdat we hygiëne belangrijk vinden, dragen ze hiervoor het schoolsportuniform met aangepast sportschoeisel. We hanteren de kalender van turnweken ( met 2 turnlessen ) en zwemweken ( met 2 turnlessen + 1 zwemles). Het  zwemmen gebeurt in 4 niveaugroepen (watergewenning, aanleren zwemslagen, beginnend zwemmer en gevorderd zwemmer) zodat ieder kind kan oefenen volgens zijn eigen kunnen en dus meer bijleert. Op het einde van het schooljaar bieden we onze leerlingen de kans om een zwembrevet te behalen.

 

Elk leerjaar neemt tijdens de lesuren ook deel aan één van de bewegingslandschappen uitgebouwd door de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS). Het accent in deze bewegingslandschappen wordt gelegd op het spelend kennismaken met beweging. Met de projecten Kronkeldiedoe, Spelenpaleis, Ballenparadijs, Alles met de bal, American Games en de Doe-aan-sport-beurs komen alle leerlingen van respectievelijk het 1ste tot het 6de leerjaar aan bod.

 

Op woensdagnamiddag nemen we regelmatig deel aan recreatieve SVS-tornooien. Hierbij  ligt de focus op fair-play en de Olympische gedachte van: “ Deelnemen is belangrijker dan winnen!” Traditioneel is de scholenveldloop onze eerste sportieve activiteit in september. In de daaropvolgende maanden komen sporten zoals netbal, trefbal, unihockey, voetbal,… aan bod.

Jaarlijks nemen de leerlingen van het 4e en 5e leerjaar deel aan de scholensportdag georganiseerd door het district Berchem.

 

Ons sportief ingestelde lerarenkorps steunt de initiatieven van de sportleerkrachten en richt tevens een voetbaltornooi (dé IFAMCUP) in.  Alle 14 dagen worden “Sportplus-namiddagen” georganiseerd waarbij klasoverschrijdend gewerkt wordt aan waarden zoals samenspel en fair-play.

 

De jaarlijkse sportdag geeft de leerlingen de kans om kennis te maken met minder bekende en grensverleggende activiteiten. Het ene jaar leggen we i.s.m. lokale sportverenigingen de nadruk op techniek en het andere jaar gaan we op verplaatsing om te werken aan fair-play en spelplezier.

(Al deze activiteiten worden gerealiseerd binnen de maximumfactuur.)

 

Schoolsportuniform

(enkel voor leerlingen van de lagere school)

 

Verplicht uniform op school te bestellen

  • Witte sport T-shirt met embleem van de school

  • Zwarte sportbroek

  • Witte sokken

  • Witte turnpantoffels voor in de turnzaal

  • Stevige sportschoenen voor op de speelplaats en in de sporthal

 

Haartooi en juwelen

Lange haren worden samengehouden met een haarlint, elastiekjes en/of speldjes

Geen juwelen tijdens het sporten.