Nieuws uit Haïti...


Doordat iedereen hard gelopen heeft, konden we vele centjes richting Haïti en de stichting Kai Desperans vzw sturen...

We kregen deze mail om te vertellen (en laten zien) wat ze allemaal hebben gedaan...

Dag Dirk,

Ik wil jullie en jullie kinderen even op de valreep van de vakantie op de hoogte brengen van de vorderingen die het project Kay Desperans kon maken dankzij jullie enorme sponsoring.

Eind augustus vertrek ikzelf naar daar dus er zullen nog meer foto’s volgen. Deze heb ik binnengekregen van onze verantwoordelijke ter plaatse en geven een zicht op de werkzaamheden.

De waterput is gegraven geeft echt veel water. Eigenlijk hebben we twee putten, maar eentje gaf niet genoeg en toen hebben de gravers zelf beslist om binnen hetzelfde budget tien meter verderop een nieuwe poging te doen met succes.

De put wordt momenteel van gewapend betonnen ringen voorzien zodat hij veilig is.

Tegelijk zijn we begonnen met de ommuring van het terrein zodat onze kinderen veilig kunnen spelen in de speeltuin en op de speelterreinen. Die ommuring hebben we zo gemaakt dat ze mooi afgewerkt is én alle omliggende buren de mogelijkheid geeft om van deze muur gebruik te maken. De hele ommuring is met gewapend betonnen kolommen versterkt én bezet met fijne beton. We gaan aan de muren nog schoolborden ophangen om op te tekenen en didactische tekening aanbrengen (letters, getallen, breuken, M HD TD D H T E , t h, d (maar dan in hun taal J). Dat is werk voor als ik er zelf ben in augustus.

Van jullie budget konden we nog iets doen, wat de lokale bevolking enorm ten goede zal komen. We bouwen een watertoren waarmee we voldoende waterdruk krijgen om per dag tot 1000 liter putwater in drinkwater om te zetten dankzij de LifeFilta filtersystemen die we vanuit een andere school gesponsord kregen. Met een ouderwetse ‘boerenpomp’ kunnen ze dan rechtstreeks vanuit de put het water 6 meter hoog in de toren pompen en de zwaartekracht zorgt dat er onderaan perfect drinkwater uit de kraan aan de filter stroomt. Omdat heel wat vaders van kinderen in ons project zich aangeboden hebben als vrijwillig bouwvakker enkel in ruil voor degelijke warme maaltijden tijdens het werk, konden we meer doen met jullie sponsoring dan begroot. Elke cent is dus goed terechtgekomen. Sterker nog, we hebben een kwart meer kunnen doen dankzij de gedrevenheid van de ouders van de kinderen die we ondersteunen. Zij zijn ons en u en al uw leerlingen en personeelsleden ongelofelijk dankbaar.

Voor komend schooljaar willen we weer scholen zoeken die met ons verder willen investeren. We hebben ook het traject naar de verzelfstandiging van het onderwijsproject kunnen inzetten. We zouden graag een ‘waterleiding’ aanleggen tot aan de buitenkant van onze muren, om de omliggende woningen (hutjes) én alle gezinnen van de kinderen in het project, de kans te geven om zelfs water in de watertoren te pompen vanuit onze put (met handkracht) naar de watertoren op 6m hoogte, om even later hun eigen bidons met perfect zuiver, veilig en getest drinkwater te kunnen vullen. Dat zou een uniek initiatief zijn in Haïti omdat het hierover gezuiverd drinkwater zou gaan. Dankzij jullie sponsoring van dit jaar zijn we al zo ver gekomen dat deze droom binnen handbereik komt.

Maar nogmaals… we zijn echt heel heel blij en u enorm dankbaar voor de geweldige boost die u dankzij de inzet van uw school hebt kunnen geven aan Kay Desperans én de inmiddels 120 kinderen en hun gezinnen betrokken in ons project ter plaatse.

Duizendmaal dank en waardering voor wat jullie voor ons gedaan hebben.

Op www.kaydesperans.org kan u alle vorderingen volgen.

Met vriendelijke groeten,

“Mèsi anpil”

Kay Desperans vzw

Wendy Peerlings (bestuurder/voorzitter)